טיפול ב-EMDR

נטע דוד גשרי

פסיכותרפיסטית דינאמית בנתניה

מה זה טיפול ב-EMDR?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) או בעברית “עיבוד מחדש והקהיה שיטתית באמצעות תנועות עיניים”, היא שיטה טיפולית חדשנית ורבת עוצמה.

שיטה זו, אשר נבדקה והוכחה במחקרים רבים, יעילה לטיפול במבוגרים ובילדים במגוון בעיות נפשיות, במיוחד במקרים של טראומה וחרדה. באמצעותה ניתן לעבד זיכרונות טראומטיים באופן מהיר, לשפר את המצב הקוגניטיבי והרגשי של המטופל ולהקל על הסימפטומים הגופניים וההתנהגותיים המלווים לכך.

EMDR פותחה בשנות ה-80 על ידי דר’ פרנסין שפירו, פסיכולוגית וחוקרת אמריקאית, לאחר שגילתה שתנועות עיניים (או גירוי בילטרלי אחר) יכולות להקהות את עוצמתם של זיכרונות ומחשבות מטרידות.

השיטה זכתה להכרה עולמית ונתמכת על ידי ארגונים בינלאומיים כגון הסתדרות הפסיכולוגים האמריקאית, ארגון הבריאות העולמי (WHO), וארגוני בריאות אחרים. בשנת 2013, ארגון הבריאות העולמי המליץ על EMDR כאחת משתי השיטות המובילות לטיפול במצבי פוסט טראומה ולחץ במבוגרים, מתבגרים וילדים.

השיטה

EMDR מבוססת על מודל העיבוד האדפטיבי של מידע (AIP), אשר קובע שכל חוויה חדשה שאנו עוברים צריכה לעבור תהליך עיבוד שבו המידע מופנם ומאוכסן בזיכרון. כאשר מתרחשת טראומה, התהליך הטבעי הזה נקטע, והזיכרון של האירוע נשאר “תקוע” עם כל התחושות והרגשות שהוא נושא. כל זיכרון של האירוע נחווה מחדש כאילו הוא מתרחש שוב.

למרות ששאלות רבות נותרו פתוחות לגבי המנגנונים המדויקים של EMDR, ידוע שהשיטה משלבת כמה מרכיבים, בהם עיבוד זיכרונות תוך תנועות עיניים, קשב כפול שמחבר את המטופל למציאות הבטוחה של הטיפול תוך חוויית הזיכרון, ופתיחת ערוצי תקשורת בין חלקי המוח.

הטיפול ב-EMDR נחשב ליעיל ורב עוצמה, המסייע לעיבוד הטראומה ולהפחתת התסמינים המלווים אותה.

איך בדיוק עובד הטיפול ב-EMDR?

שיטת הטיפול ב-EMDR (עיבוד מחדש והקהיה שיטתית באמצעות תנועות עיניים) מבוססת על מודל ה-AIP (Adaptive Information Processing), שמטרתו לעבד ולעכל אינפורמציה בצורה אדפטיבית ויעילה. לפי המודל, כל חוויה שאנו עוברים אמורה להתעבד כך שהמידע המשמעותי יישמר בזיכרון ויהפוך לכלי שימושי לעתיד.

כאשר אדם חווה טראומה, תהליך העיבוד משתבש, והזיכרון של האירוע נשאר “תקוע” יחד עם התחושות, הרגשות והחוויות שקשורות בו. הזיכרון נשמר כאילו הזמן קפא, וכל זיכרון מחדש נחווה כאילו הטראומה מתרחשת שוב. זה יכול לגרום לסימפטומים רגשיים, התנהגותיים ופיזיים, לפגיעה בתחושת העצמי ולתגובות לא מותאמות למציאות הנוכחית.

אף על פי שעדיין לא ברור לגמרי מה בדיוק פועל ב-EMDR, קיימים מספר הסברים שמדגישים את האפקטיביות של השיטה:

1. הקשר בין האונות במוח: מחקרים מצביעים על כך שזיכרונות טראומטיים “נתקעים” באונה הימנית של המוח, בעוד שהאונה השמאלית אינה מצליחה לעבד אותם. EMDR מקל על פתיחת ערוצי התקשורת בין האונות, ובכך מאפשר עיבוד של הזיכרונות הללו.

2. קשב כפול: במהלך הטיפול, המטופל ממוקד לפרקים קצרים בזיכרון הטראומטי, אך תוך כדי הוא שומר על חיבור למציאות טיפולית בטוחה ותומכת. המעבר בין העבר להווה יוצר מצב שמאפשר עיבוד של החוויות הקשות בצורה מבוקרת ומוגנת.

3. עיבוד בתנועות עיניים: תנועות העיניים בטיפול EMDR מזכירות את השלב שבו המוח מעבד מידע במהלך שלב החלימה (REM), מה שעשוי להסביר את האופן שבו המידע הטראומטי מעובד מחדש ומאבד מעוצמתו.

למרות שהמחקר עדיין בוחן את המנגנונים המדויקים של EMDR, השיטה נחשבת ליעילה ובעלת תוצאות מרשימות כאשר היא מבוצעת על ידי מטפלים מיומנים. יתרה מזאת, השילוב בין עיבוד טראומות לבין חיזוק משאבים הופך את השיטה לכלי רב עוצמה בטיפול נפשי.

נטע, פסיכותרפיסטית דינאמית

שמי נטע, ואני פסיכותרפיסטית דינאמית ועובדת סוציאלית קלינית עם תואר שני. אני מטפלת במבוגרים בקליניקה בנתניה, ומתמחה בשיטות טיפול ב-EMDR, שמאפשרת עיבוד זיכרונות טראומטיים ושינוי עמוק במצב הרגשי וההתנהגותי.

בנוסף ל-EMDR, אני משלבת בטיפול כלים מעולם המיינדפולנס, גישת הגשטאלט וטיפולים בתנועה, כדי להעניק מענה רחב לצרכים של כל מטופל. אני מטפלת במגוון מצבים, כגון PTSD (פוסט טראומה), חרדה, דיכאון, OCD, קשיים ביחסים בין אישיים, ומלווה תהליכים של שינוי במטרה לאפשר חוויה עמוקה יותר של העצמי והעולם.

מוזמנים לפנות להתייעצות ובירורים

או